Patogeni organizmi - Multi-Mam HR

1. Candida albicans

Candida (poznatija i kao gljivična infekcija) je gljiva koja živi u toploj, mračnoj i vlažnoj sredini, kao što su mukusne membrane usta i rodnice, koža ispod pelene, kožni nabori, jastučići za grudnjake, i na uporno mokrim bradavicama.

Kandidoza bradavice majke dojilje je povezana s orofaringealnom kandidijazom kod bebe. Kandidijaza bradavica je skoro uvijek bilateralna, s bradavicama koje su žarko crvene i upaljene, sličnog izgleda kao i opekotine od sunca ili vatre. Za razliku od bolnih bradavica s posjekotinom ili lokalnom povredom zbog bebinom nepravilnog hvata, kandidijaza bradavica stvara bolove između hranjenja. Samo kontakt odjeće s bradavicama je bolan.

Na infekciju bradavica candidom možete posumnjati ako:

  • Su bradavice ekstremno bolne, peku, svrbe, crvene su ili u plikovima.
  • Osjećate pulsirajuću bol u grudima tijekom ili odmah nakon dojenja (pogotovo tijekom refleksa izbacivanja mlijeka).
  • Uobičajeni lijekovi za bolne bradavice ne pomažu.
  • Beba ima gljivice u ustima (bijele točke nalik siru na jeziku i na stranama u ustima) ili/i gljivični osip ispod pelene.
  • Bradavice odjednom postanu bolne nakon određenog perioda bezbolnog dojenja.
  • Uzimate antibiotike, ili ste upravo završili s terapijom. Gljivična infekcija se često javlja uz tretman antibioticima.

2. Staphylococcus aureus
Infekcije dojki obično izaziva česta bakterija (Staphylococcus aureus) koje se normalno nalazi na koži. Bakterija ulazi kroz pukotinu na koži, najčešće na bradavici. Infekcija se razvija u masnom tkivu dojke i izaziva otok. Otok pritišće mliječne kanale, što uzrokuje bol i grudice u inficiranim grudima.