Multi-Mam za stručnjake - Multi-Mam HR

Sve do 1930-ih, dojenje se uglavnom svuda prakticiralo. U to vrijeme, osmišljena je formula za mlijeko, izrađena od modificiranog kravljeg mlijeka, koja je postala simbolom bogatog dijela društva. Ovo je dovelo do naglog opadanja broja dojilja.

Danas se dojenje, ponovo, snažno potiče, jer su od 1960-ih kliničke studije višesturko dokazale prednosti dojenja i superiornost ljudskog mlijeka. Čini se da bebe koje doje imaju manju učestalost prehlada, dijareja ili infekcija uha. Dodatno, za bebe koje doje, manje je vjerojatno da će imati alergije. Osim navedenoga, dojenje je bitno i za psihološko blagostanje majke i djeteta.

Međutim, dojenje je često neugodan izazov za majku zbog povećanih bradavica, bolnih bradavica, infekcija grudi (mastitis), gljivičnih infekcija u bebinim ustima i na bradavici, kontinuiranog curenja mlijeka i društvene implikacije vezane uz to, ili jednostavno nedovoljne proizvodnje mlijeka, koja dovodi do osjećaja krivice i nedosljednosti.

Normalno neonatalno sisanje izaziva vidljive promjene na koži bradavica, posebice otečenost i eshare (kraste), plikove, upaljene dijelove kao i ljuštenje koje se često javlja (Ziemer 1993). Statistika pokazuje da 80-95 % dojilja doživi neki stupanj boli od kojih 26 % prijavi ekstremnu bol u bradavicama (Newton 1952, Walker 1989). Očito je da su povrede bradavica još uvijek jako česte (Cable 1997).

Bolne bradavice mogu inhibirati refleks izbacivanja mlijeka. Kako majka postaje sve napetija, počinje začarani krug koji obično dovodi do ranog odvikavanja od dojenja.

Povreda bradavica može stvoriti preduvjete za infekciju mikroorganizmima kao što su Candida albicans ili Staphylococcus aureus i povećati rizik od razvijanja mastitisa zbog infekcije ulaznog mliječnog kanala (Amir 1991, Livingstone 1999).

Najbitniji dio prevencije povreda bradavica i posljedične boli je pravilan položaj i pravilan hvat bebe (Klaus 1987).

I neki drugi čimbenici mogu utjecati na učestalost povreda bradavica, kao što su proizvodi koji izvlače prirodna ulja iz kože bradavice (sapuni,šamponi), kandidijaza i ekcem ili prirodno suha koža. Pravilna higijena s odgovarajućim proizvodima je obavezna.

U slučaju ispucalih bradavica, stara metoda je podrazumijevala držanje povrijeđenih bradavica suhima. Međutim, ako rane zarastaju u vlažnim uvjetima ne stvaraju se kraste na koži. Stoga je novi pristup liječenju ispucalih bradavica hidracijska barijera na povrijeđenom dijelu bradavice, koja će usporiti isparavanje prirodno prisutne vlage iz kože.

Srećom, u današnje vrijeme postoji svijest o važnosti dojenja, kao i znanje o tome kako spriječiti i liječiti probleme majki dojilja.

Još profesionalnih informacija: