Liječenje rana - Multi-Mam HR

Hidrirajuća barijera na povrijeđenoj koži usporava isparavanje vlage koja je prirodno prisutna u koži. Dok povrede zarastaju u vlažnoj sredini ne stvaraju se kraste na koži. Čak se pokazalo da su vrećica čaja ili vlažna kompresa bolje od nikakvog tretmana. Korištenje zavoja značajno smanjuje bol u bradavicama i količinu oštećenja na površini bradavice (Ziemer).

Međutim, ako je povrijeđena bradavica tretirana s još uvijek često preporučenim sušenjem na zraku i fenom, povrijeđena područja stvaraju kraste, koje beba obično skine dok doji. Bradavica onda opet krvari i stvara još jednu krastu. Ovo se ponavlja sve dok se zacjeljivanje ne završi, što je jako neugodan period za majku.

Tijekom ranih 70-ih ustanovljeno je da vlažno okruženje bez ogrebotina povećava kretanje stanica preko ozlijeđenog područja i olakšava zacjeljivanje. (Rovee 1972). Trenutne metode liječenja ozljeda koriste hidriranje za ubrzanje oporavka. Vlažna sredina je ključna za epitelizaciju, proliferaciju i migraciju epitelnih stanica preko površine rane tijekom zacjeljivanja (Bolton 2000). Ulja, uključujući i ulje E vitamina, ne olakšavaju zacjeljivanje rane. Sva ulja ostaju na površini kože i možda mogu pružiti privremeno olakšanje. Ali suhoj i oštećenoj koži ne nedostaju ulja, već vlažnosti

Nemoguće je hidrirati kožu kroz vanjske izvore (ovaj proces odvija se iznutra). Koža može zadržati više svoje prirodne vlažnosti, ako se izbjegne isparavanje.

Međutim, za majku s oštećenim bradavicama, najbitnije pitanje nije koliko dugo je potrebno da se bradavice oporave, već koliko brzo može doći do olakšanja boli.